Bil koster mye, og mange tar opp lån for å finansiere kjøpet. Valget står mellom billån med og uten sikkerhet. Hva slags type lån skal du velge? Og når skal du velge hva? 

Når du skal kjøpe bil med lån, har du i utgangspunktet to valg: billån med sikkerhet eller billån uten sikkerhet. Finansagenten Axo Finans sammenligner lån uten sikkerhet for sine kunder, slik at kunden får det beste lånet. Mange bruker et slikt lån på bil. Her kan du lese om forskjellene og fordelene mellom de to typene.

Hva er billån med sikkerhet?

Et billån med sikkerhet er det som ofte bare kalles “billån”. Her stiller du med sikkerhet i bilen du skal kjøpe. Sikkerhet kalles også pant, og brukes for å senke risikoen ved å låne ut penger for långiveren. Med andre ord pantsetter du bilen for å få låne penger.

Hva er billån uten sikkerhet?

Et billån uten sikkerhet krever ikke at du pantsetter bilen du kjøper. Når du ikke trenger å stille med sikkerhet, står du fri til å bruke pengene på akkurat det du vil. Mange velger å kjøpe bil med et slikt lån.

Når bør du velge et billån med sikkerhet?

Et billån med sikkerhet kan gi deg lavere rente. Dette fordi du stiller med sikkerhet, noe som senker risikoen for utlåner, som igjen gjør at utlåneren kan tilby bedre betingelser. Du kan også få enda lavere rente om du i tillegg stiller med litt egenkapital. 

Du bør altså velge billån med sikkerhet om du:

  • Skal kjøpe splitter ny eller veldig dyr bil
  • Om du har en del egenkapital som kan gjøre lånet billigere

Når bør du velge et billån uten sikkerhet?

Et billån uten sikkerhet har også sine fordeler. Banken har ofte visse krav til billån med sikkerhet. For eksempel kan det være de ikke finansierer biler av en viss alder, verdi eller standard. Banken krever også ofte at du har kaskoforsikring på bilen.

Mange eksperter mener man kan tape penger på å kaskoforsikre en gammel bil. Faktisk anbefaler ekspertene å unngå kasko hvis bilen er verdt mindre enn 50 000 kr. Husk at du må ut med en egenandel, og vil dessuten tape på bonusen. Forbrukerrådet anbefaler at man ikke forsikrer seg mot kostnader man kan bære på egenhånd.

Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim mener man kan droppe kasko om bilen er verdt under 100 000 kr. Istedenfor kan man sette av beløpet du ville betalt til forsikringsselskapet i din egen “forsikringskonto”. Dersom du kjører skadefritt et år, kan du beholde disse pengene istedenfor å gi dem til forsikringsselskapet.  

Du bør altså velge billån uten sikkerhet om du:

  • Skal kjøpe en gammel bil av lav verdi og vil unngå kasko
  • Ikke vil at bilen skal pantsettes

Bør du kjøpe ny eller brukt bil?

Økonomi vil selvsagt avgjøre hva du har råd til å kjøpe, men både ny og gammel bil har både fordeler og ulemper. Les mer om disse under.

Fordeler og ulemper ved å kjøpe ny bil

Med en splitter ny bil får du det nyeste innen teknologi, motor og deler som kommer rett fra fabrikken og seter ingen andre har sittet i før. Du vil sannsynligvis slippe dyre reparasjoner de første årene du har bilen. Husk at du allikevel vil tape stort på verdifall de første 2-3 årene du eier bilen. Om 5 år vil prisen du kan få for bilen være langt under det du kjøpte den for.

Fordeler og ulemper ved å kjøpe brukt bil

En brukt bil er selvsagt kjørt før, selv om ikke alle har kjørt like langt. Etter 100 000 kjørte km vil du kunne oppleve flere problemer, og disse koster gjerne mye å få reparert. Verditapet for bruktbiler er mindre enn for nye biler. Her vil du altså ikke tape like mye om du selger den igjen om noen år. 

Om Axo Finans

Axo Finans er finansagent for flere banker. En finansagent fungerer som en mellommann mellom bank og kunde. Kunder som skal søke refinansiering og lån sender inn lånesøknaden via Axo Finans, og får søknaden vurdert blant 21 banker. Målet er å sammenligne bankene for å finne det beste lånetilbudet. 

Axo Finans ble grunnlagt i 2008, og er i dag til stede i Norge, Sverige og Finland

Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-