Lønner det seg å bytte ut bensin- og dieselbilen? I denne artikkelen gir vi deg fordelene med å bytte over til elbil.

Billig i drift 

Elbiler har den fordelen at de går på strøm som i dag er det billigste drivstoffet vi har – mye billigere enn både bensin og diesel. En elbil kan være opptil fem ganger så billig i drift som en bensinbil.

Ladestasjon – hjemme og på veien

Det billigste er å installere en ladestasjon hjemme hos deg selv slik at oppladingen av bilen inkluderes i din månedlige strømregning. Selv å “fylle tanken” på ladestasjon er mye billigere med en elbil, selv om det er merkbart dyrere enn å lade hjemme. 

Et godt tips er å lade bilen din om natten i stedet for å sette den på lading når du kommer hjem fra jobb på ettermiddagen, det er nemlig da strømmen er på sitt billigste.

Lavere og færre avgifter 

Staten har gitt elbileiere flere økonomiske fordeler når det kommer til avgifter. Noen av dem har blitt tatt bort eller svekket ettersom antall elbiler i landet har økt, men ettersom det fortsatt er et stort ønske at folk skal kjøre miljøvennlig vil det nok alltid være billigere å kjøre elbil. 

MVA og engangsavgift

Elbiler får ingen merverdiavgift når de importeres, noe som gjør at kjøper også slipper å betale både denne avgiften og engangsavgift, som bilene også er fritatt for. Dette gjelder også når du leaser bilen.

Bompenger

Frem til 2019 betalte ikke elbilsjåfører bompenger. Sommeren 2019 ble det innført nye regler som sa at også elbiler måtte betale for bompasseringer, men vesentlig mindre enn det bensin- og dieselbiler betaler. 

Stortinget har besluttet at elbilister aldri skal betale mer enn 50% av det fossilbiler betaler i bompenger, en beslutning som vil fortsette å holde prisene nede i fremtiden. Som elbileier kan du også ha bilen gratis med på ferge. 

Parkering 

Også når det kommer til parkering skal elbilister kun betale halvparten av det fossilbiler betaler, et incentiv vedtatt av Stortinget. Tidligere var det helt gratis med parkering for elbiler, mens det i dag koster litt. Hva det koster bestemmes av hver enkelt kommune. 

Lån og forsikring 

Når du skal kjøpe elbil, får du også ofte billigere lån. Du kan flere steder få et såkalt grønt billån, med en gunstig nominell rente og lavere etablerings- og terminkostnader.  

Når det kommer til forsikring er prisene ganske like, men du kan noen steder få bedre vilkår og en lavere egenandel når du tegner en elbilforsikring. 

Service og vedlikehold

Kjører du elbil betaler du også mindre service- og vedlikeholdskostnader, da motoren i en elbil er mindre komplisert enn den i en bensin- eller dieselbil. 

Du slipper også å tenke på å vedlikeholde clutch og girkasse samt bytte olje, tennplugger, luft- eller dieselfilter, noe som resulterer i færre turer på verksted.