Å vaske bilen er kanskje noe av det som er mest pes ved å leie eller eie egen bil. Har du noen gang tenkt tanken “Hva er egentlig det verste som kan skje?” om du ikke gjør det? Her har du svaret.

Langs veien, eller bare på parkeringsplassen, er det flere ting som utsetter bilen for slitasje. Når du er ute og kjører fester salt, støv, møkk og insekter seg til karosseriet, rutene, lyktene og andre deler av bilen. Står bilen utendørs i nærheten av et tre eller andre vekster, treffer små dråper med kvae og pollen bilens utside med vinden. Åpent terreng? Fugler. 

Det er med andre ord små (eller større) partikler som kan treffe og feste seg til bilen uansett om du kjører eller står stille – og tydeligvis uansett hvor du står. 

Med dette i bakhodet blir kanskje dørstokkmila for å vaske bilen litt kortere. 

Vask bilen, stopp slitasjen 

Alle kildene nevnt, og flere, vil etterhvert trenge gjennom voks, lakk og metall. Til slutt fører dette til at hele bilen ruster og “råtner”. Særlig salt, som vi er avhengige av på norske veier om vinteren, og insekter tærer på metall. Dette forårsaker både slitasje og små syreskader i karosseriet. Etterhvert ryker lakk, farge og hele utsiden. 

Skitt og møkk fester seg ikke bare ved å være fuktig, for så å tørke mot bilens utside. Mange partikler, særlig pollen, fester seg til bilen med statisk elektrisitet. For å bryte denne spenningen trengs den gode, gammeldagse bilshampoen – eller andre bilsåper. 

Slitasje er ikke bare stygt å se på eller forstyrrende for kjøringen om hele ruta er nedgriset. Det trekker vesentlig ned verdien på bilen om du har planer om å selge den igjen. Det er noe å tenke på neste gang du ikke har så lyst til å fyre opp vannslangen. 

Wax on, wax off 

Å vokse en bil handler om mer enn å få bilen til å skinne litt ekstra på veien eller i nabolaget. 

Først og fremst danner voks beskyttende lag over billakken, slik at det blir enda vanskeligere for skitt av ulike typer å trenge gjennom til karosseriet. Dette gjelder ikke bare svevestøv, men også mindre objekter som grus, stein, støv og insekter. 

For det andre beskytter de fleste typer moderne bilvoks mot UV-stråling fra solen. Tenk på det som bilens solkrem – det beskytter bilens “hud”. Etterhvert som solen tærer på vil fargen og lakken falme betraktelig. 

En liten runde med voks kan gjøre bilen bestandig mot de fleste slitasjer. Og joda – det ser jo ganske bra ut også.

Så: Hvor ofte burde du vaske bilen? 

Spør du ved et profesjonelt bilvaskeri om hvor ofte du burde vaske bilen, blir du antageligvis fortalt at du burde vaske bilen ca. hver andre uke. Likevel, som du sikkert skjønner, handler det mye om både hvordan du bruker (og ikke bruker) bilen. 

Ta fire uker, trekk fra hvor skitten den faste veien du kjører er og legg til litt om du har garasje. Èn gang i måneden, litt avhengig av sesong, er antageligvis mer enn nok.