I disse koronatider er det viktigere enn noen gang å holde bilen ren for alle bakterier vi omgir oss med på daglig basis. Bilen din er kanskje et av de viktigste stedene å holde rent, særlig for deg med familie, men det er også det stedet de fleste av oss glemmer. 

Forskere har funnet ut at viruset kan leve opptil 3 dager på overflater som plast og rustfritt stål. Nettopp derfor er det viktig å desinfisere alle overflater i bilen som du og andre familiemedlemmer kommer i kontakt med. 

For å unngå videre spredning av viruset, har vi samlet våre beste tips til hvordan du kan holde bilen din fri for korona. Og husk, vask hendene godt både før og etter du tar en vask av bilen din. 

Kast søppelet i bilen

Først og fremst: Respekter grunnreglene når det kommer til hygiene og hold bilen fri for søppel. Mange av oss har en tendens til å samle opp søppel i bilen, til tross for at man gjerne parkerer den i nærheten av søppeldunkene på utsiden av huset. Husk at søppel i bilen gir viruset flere overflater å overleve på. 

Resirkuler alt av søppel med én gang, inkludert pappkrus, lommetørkler, tomflasker, parkeringsbilletter og annet avfall. Prøv å hold bilen så ryddig som mulig. 

Skru av klimaanlegget

Videre er det viktig å være obs på bruken av klimaanlegget. Når du skrur på anlegget, vil eventuelle patogener bli resirkulert med luften og sendt tilbake inn i bilen. Vi anbefaler derfor å slå av klimaanlegget dersom du kan. Luftfilteren bør også byttes jevnlig. 

Vask bilen med såpevann

Med mindre du befinner deg i risikogruppen er det ikke nødvendig å gå grundig til verks med antibac og desinfiserende midler – såpevann holder i massevis. Vanlig såpevann har vist seg å være svært effektiv mot viruset, i tillegg er slike rengjøringsmidler skånsomme mot overflatene i bilen. 

Har du derimot behov for å rengjøre bilen utover dette, anbefaler vi at du bruker et vaskemiddel som inneholder isopropanol. Ifølge US Consumer Reports, vil løsninger med mer enn 70% alkohol i seg drepe koronaviruset.

Husk å vaske vinduer og speil ordentlig. Ikke bare blir disse overflatene da fri for virus, du gir også bilen økt trafikksikkerhet. 

Kjøp en ny bil trygt

Dersom du er på jakt etter en ny bil, er det visse forholdsregler du kan ta for å redusere smitterisikoen. En rød tråd er at det meste kan gjøres på nett hjemmefra. 

Gjør research hjemmefra

Gjør all nødvendig research hjemmefra, slik at du unngår å dra ut på folksomme steder i unødvendige situasjoner. Hold deg unna fysiske bilforhandlere. Du kan enkelt finne biler til salgs, enten gjennom bruktportaler som finn.no eller via forhandlere. Finn ut hvilken bil du ønsker og hvor de selger tilsvarende. 

Skaff deg finansiering

Så til selve bilkjøpet: Før du går inn for et bilkjøp bør du alltid ha finansieringen i orden, enten som oppsparte midler eller gjennom et lån. Ved sistnevnte bør du skaffe deg et finansieringsbevis før du starter jakten. Dette kan du enkelt søke om og få godkjent på nett. 

I denne fasen kan det også være lurt å se etter en passende forsikring til din nye bil. 

Kjøp bilen på nett?

Normalt anbefaler vi ikke å kjøpe en bil uten å ha sett nøye på den. Det gjør vi heller ikke nå, men du kan fint kontakte en privatperson eller forhandler via nett for å avtale en titt på bilen. På denne måten kan dere også avtale en risikofri prøvekjøring og eventuelt kjøp av bilen.