Har du alltid drømt om å kjøre avgårde, fri som fuglen, inn i solnedgangen? Her er noen av de flotteste kjørerutene i verden. Gjør bilen klar nå og finn inspirasjon til neste drømmeferie under. 

1. Ring Road, Island

Start- og endepunkt: Reykjavik

Lengde: 1336 km

Varighet: 10-14 dager

Ringveien er en av Islands hovedveier og blir ofte kalt “The Lord of the Ring Roads”. Ruten legger til rette for en spektakulær kjøretur gjennom hele øya. Kjør gjennom endeløse lavafelt så svarte som natten, og forbi mektige fossefall. Du vil passere aktive vulkaner, vakre ishav og lyseblå isbreer på veien, og hele veien har du den vilde kystnaturen tett på.

Glem ikke å utnytte spennende turmuligheter underveis: Hva med en gåtur på lavafelt eller over frodige, grønne sletter, en ridetur på en ekte islandshest eller en svømmetur i en av de mange varme kildene som florerer på øyen? 

2. Safari i Sør-Luangwa, Zambia

Startpunkt: Lusaka

Endepunkt: Mfuwe Gate

Lengde: 700 km

Varighet: 2-4 dager

De fleste safariturister reiser normalt med en erfaren guide, men det er også mulig å legge ut på en safaritur alene. Det perfekte stedet å gjøre dette på er i Zambia, et av Afrikas minst befolkede land. 

Start turen i hovedstaden Lusaka, før du kjører nedover The Great East Road til en av de mest spektakulære nasjonalparkene i Sør-Luangwa. Nasjonalparken er kjent for sine elefanter, løver og leoparder, for ikke å nevne de store flokkene med buffaloer, vilde hunder og mer enn 400 ulike fuglearter. 

Veien mot Sør-Luangwa leder deg gjennom vakkert naturlandskap, landsbyer med småhytter, skogområder og store, åpne gressletter. Tilbring en natt på en av leirene eller hyttene i nasjonalparken. 

3. Panoramic Route, Sør-Afrika

Startpunkt: Hoedspruit

Endepunkt: Pilgrim’s Rest

Lengde: 209 km

Varighet: 1 dag

Kjør gjennom fjellkjeden Drakensburg Escarpment og se geologiske underverk og eldgamle gruvebyer. Reisen starter i byen Hoedspruit og tar deg videre gjennom frodige enger med appelsin, mango og avokado. Deretter endrer landskapet seg drastisk, og du ser mektige bergformasjoner reise seg i horisonten. 

Når du kommer til The Three Rondavels kjører du gjennom en av verdens dypeste og lengste kløfter. Deretter fortsetter turen over et høyt platå, før du kjører gjennom daler omringet av vakre fossefall. Mot slutten av turen passerer du gjennom flere eldgamle gruvebyer fra midten av 1800-tallet. 

4. Havana til Viñales, Cuba

Startpunkt: Havana

Endepunkt: Viñales

Lengde: 180 km

Varighet: En halv dag

Å ta en road trip fra hovedstaden Havana til de frodige landsbyene i provinsen Viñales, vest på Cuba, er som å delta i en lang parade av veteranbiler. I det ene øyeblikket ser du en lyseblå, nostalgisk drøm av en Buick, i det neste en rød Chevrolet Bel Air med sølvfinner, etterfulgt av en kongeblå Cadillac. 

Akkurat som bilene, endrer også landskapet seg underveis. Siste delen av turen tar deg gjennom en rekke tobakk- og Yucca-plantasjer. Her kan du smake autentiske, kubanske sigarer og få en demonstrasjon av hvordan de rulles for å gi den karakteristiske smaken.  

5. West Atlantic Way, Irland

Startpunkt: Inishowen, Donegal

Endepunkt: Kinsale

Varighet: 2600 km

Lengde: 10-14 dager

Vilt og vakkert er to ord som beskriver dette naturlandskapet. Vestkysten av Irland tar deg med på en spektakulær og dramatisk kjøretur, langs smale og svingete veier. Her veksler du på å kjøre forbi forlatte strender og steinete klipper, hvor bølgene fra Atlanterhavskysten slår inn mot øya. Besøk gamle slott og ruiner på grønnkledde heier, pittoreske landsbyer og hjemmekoselige puber langs veien. 

Turen starter på halvøya Inishowen i Donegal på vestkysten av Irland. Langs veien vil du se historiske og kulturelle landemerker og severdigheter som The Ring of Kerry og den livlige kystbyen Galway. Reisen ender i Kinsale, en gourmetby på sørvestkysten. 

Husk å gjøre bilen reiseklar før du begir deg ut på tidenes kjøreferie. Sjekk at dekkene har nok luft, vinduene er rene og intakte og alt det mekaniske eller elektroniske er i god stand. God tur!